Förändring

"If you don't like something - change it,
if you can't change it - change the way you think about it."

~ Mary Engelbreit

Kryper närmare

Snart, om 50 dagar, är jag på Borneo. Det känns helt overkligt. Jag och min kompis som också ska åka dit sitter just nu och pratar på MSN om hur sjukt spännande det känns. Vi säger att vi inte ska vara lata (som vi kan vara här hemma ibland) utan att vi verkligen ska nyttja tiden vi har där till att samla på oss upplevelser för livet...



Kulturby i Sarawak // Google



Strand i Sabah // Google

Shit!

Spände på mig skidorna och sen begav vi oss upp mot åker- och skogsmarkerna. Det är en stor backe innan man kommer upp på en vidsträckt åker som gränsar till ännu en stor backe som är skogsklädd. När vi kom upp på krönet av den första backen såg jag två djur långt där borta vid skogskanten. Det blåste kraftigt så jag var tvungen att blinka hela tiden för att kunna se någonting. De var halvstora och brunröda.

"Lodjur!" var min första tanke, efter denna upplevelse, och jag kastade stavarna och handskarna och sprang (så gott man nu kan springa med skidor i halvdjup snö) fram mot djuren med kameran i högsta hugg. Jag stannade och tog några bilder för att hinna det ifall de skulle skynda sig bort. Fortsatte fram mot djuren. "Shit, så jävla coolt om det är två lodjur" tänkte jag. "Tänk om jag hinner fram och kan ta några bra bilder!"

Jag blinkade lite till och försökte fokusera blicken på de två brunröda djuren som stod precis där åkern går över i skog. Precis då rörde djuren sig och vände baken mot mig. Baken avslöjade, tillsammans med rörelserna, att det inte rörde sig om lodjur denna gång. Det var två små rådjur och sedan dök ytterligare ett fram. Lite besviken blev jag allt att det inte var lodjur, men rådjur är ju också kul att se. Jag tror aldrig jag sett rådjur på vintern förut. På våren brukar det däremot vara gott om dem. Idag är det nästan en vårdag dock. Droppar från taken och har sig. Hur som helst var det en härlig skidtur. Vi åkte fram dit rådjuren hade stått och såg att det var massvis av spår från både rådjur och älg. De gillar att nyttja skoterspåren som gångleder verkar det som. Det borde vara ett bra matställe för rovdjur där med alla herbivorer. Nästa gång kanske det verkligen är ett par lodjur jag ser...



"Lodjuren" vid skogskanten mitt i bild, haha



Spår från älgar och rådjur



Stor skillnad mellan rådjurens små klövar och älgarnas stora




Skidor

God morgon, eller kanske mer åt goddag-hållet nu. Jo. Jag har just ätit en megastor "frukost" och nu ska jag och hundarna snart ut på en skidtur. Det är en plusgrad ute så jag hoppas jag tar mig framåt. Förra vintern var vi ute med skolan en hel dag på skidor och spårade djur i plusgrader och den träningsvärken som jag hade efteråt kan inte beskrivas i ord. Det var härligt det. Tar med kameran ifall det skulle dyka upp nått fint som är värt att fånga på bild.

Julens afton

Det blev en mysig julafton, ganska precis som jag hade tänkt mig. Mycket snö, mina två favoritmänniskor, hundarna, katterna, god mat, lite julklappar och mys i TV-soffan.



Alf fick en rosett av rött sidenband som hade suttit på ett av paketen



Acce fick vara naturell

Platthuvudkatt

I mitten av november berättade jag om mitt arbete som jag ska göra om Borneo's vilda kattdjur. Nu har jag skrivit om den stora och nyligen beskrivna borneoträdleoparden, den tamkattliknande och relativt vanliga leopardkatten och den väldigt sällsynta borneoguldkatten. Kvar är nu platthuvudkatt och marmorkatt. Jag tänkte skriva om platthuvudkatten nu.



Platthuvudkatt (Prionailurus planiceps)

Platthuvudkatten tillhör samma släkte som leopardkatten men dess utseende avviker betydligt från andra katters. Ibland listas den i ett eget släkte Ictailurus. Denna kattart förklarades utdöd 1985 men under 90-talet hittade man några individer. Idag finns små grupper i Malaysia, Thailand, Brunei och Indonesien. Habitatet utgörs av tropisk regnskog, på längre höjder gärna nära vattendrag. Vid de flesta rapporterade observationerna har de setts nära flodbankar, i träskområden och vid insjöar.

Eftersom platthuvudkatten är väldigt sällsynt så vet man inte mycket om dess levnadssätt, men man tror att den, liksom fiskarkatten, jagar fiskar och groddjur samt mindre däggdjur och fåglar. Man tror att de i huvudsak är nattaktiva samt aktiva vid solens uppgång och nedgång.

Platthuvudkatten är i ungefär samma storlek som en tamkatt. Den har korta ben och en relativt kort svans. Dess huvud är atypiskt för en katt genom att det är väldigt brett och platt. Ögonen är stora medan öronen är små, runda och lågt sittande. Pälsen är tjock och vanligen mörkt rödbrun med vita tecken. Ibland finns mörka fläckar eller ränder.

Platthuvudkatten är klassad som sårbar och de största hoten mot arten är habitatförstörelse och vattenförorening.


Fräsande platthuvudkatt // Google

Vyer

Dessa vyer möttes jag av när jag åkte från mitt hus och till J's lägenhet idag. De två första är tagna bara en liten bit från min gård. Det var så sjukt vackert med dimman som låg över isen på Umeälven. Himmelen var alldelens djupblå.

De två sista bilderna är tagna i Vindeln. Här är det förstås den lite mer strida Vindelälven som är med på bild. På ena sidan bron är det mycket öppet vatten och där var det ganska mörkt och skuggigt. På andra sidan var det enbart en stor öppen vak. Det ångade ifrån vattnet i det glödande ljuset från solen. Vackert.













I dig citrus

Citrussläktet (Citrus) är ett av ca. 100 växtsläkten i familjen vinruteväxter. Släktet har sitt ursprung i tropiska Asien. Citrusväxter bildar buskar eller träd med en frukt som är ett 10-14 rummigt bär. Släktets systematik är mycket komplex. Det tycks finnas ett antal naturliga grundarter, men de flesta citrusar tycks vara mer eller mindre komplexa hybrider.

Det finns sju beskrivna naturliga arter. Varav ingen är apelsin eller citron. Dessa, tillsammans med grape och lime, är istället hybrider. Apelsin är en hybrid mellan storcitrus och småcitrus. Citron är hybrid mellan storcitrus och suckatcitron. Grapefrukt mellan apelsin och pompelmus. Lime är hybrid mellan suckatcitron och Citrus micrantha.

Det finns massvis av arter som jag aldrig har hört talas om; cabuyao, ugli, fingercitron, navelapelsin, limequat, sweetie, chinotto med flera.



Ett glas hemmapressad blodgrapejuice jag gjorde idag

Snö

Idag är vintern verkligen tillbaka i all sin prakt. Jag blev glad när jag vaknade och såg att det hade snöat. Det kommer nog bli en fin, vit jul ändå. Härligt. Jag tog några foton från gården.










I dig music

Yes I do. Har dödat tiden genom att lyssna på psytrance i flera timmar nu. Har även suttit och lekt med ett musikprogram idag och fått till några små fragment i alla fall. En vacker dag kanske det är så pass många fragment att jag kan börja bygga ihop en låt. Det vore verkligen kul.



I övrigt har det inte varit en så otroligt spännande dag. Promenader med hundarna och mycket bus. Burit en hel del ved från vedladan in till vedhyllan vid spisen samt diskat. I morgon ska jag tvärstäda lite här hemma och sen ska jag och hundarna åka till pojken/hussen. Vi ska nog inte göra något speciellt heller på denna fjärde advent som det ju blir.


Till sida #1



Lyssna på Midnite & Groundation