Mer kattungar!

Tog massvis av söta bilder på katterna ikväll, men det får räcka med dom här för denna gång!

 

Fredrik sittande, Yrrol, Alva, Luddes nacke och Tuva

 

Fredrik och Yrrol

 

Yrre

 

Alva

 

Ylva och Geisha


Naia

 


Tuva och Ludde


Kattungarna 6 veckor

Nu har smånosarna passerat 6-veckorssträcket. Tiden går så fort. Idag har de också fått hamna på Blocket för att starta processen med att hitta nya hem till dem. Det är 6 veckor kvar tills de är leveransklara, men man vill ju ha mycket tid på sig att hitta rätt hem för de små är endast värda det bästa!

Tuva och Naia är också på Blocket nu och vi hoppas att några härliga människor hör av sig inom kort :]

Det blev ganska dålig kvalitet på den kollage-bild jag lade ut på Blocket så därför kommer den här igen, med bättre skärpa. Några fler nya bilder också.


Från övre vänstra hörnet har vi...
Yrrol, Ludde, Ylva, Alva
Fredrik, Geisha, Yrrol
Yrrol
Fredrik, Ylva, Alva


Ludde, Ylva och Alva


Ylva och Fredrik


Tuva sittande och Naia liggande

Ekosystemet och roller

Det pratas mycket just nu om hur älgarna skadar skogen. Samtidigt läser jag i det nya numret av tidningen Illustrerad Vetenskap att rovdjuren som är toppredatorer är mycket viktiga för hela ekosystemet. Det visste jag förstås redan, men det verkar som att många andra inte förstår det. Det står i tidningen att i Yellowstone National Park i USA så medförde återinförseln av varg att träden i parken, som hade varit svårt medtagna, fick vara i mer i fred. Avsaknaden av varg gjorde att vapiti/kronhjort var alldeles för många och deras aptit gick hårt på träden, både poppel och pil. När avrgen kom tillbaka blev det inte bara färre vapiti utan de som var kvar ändrade sitt beteende vilket ledde till att större delar av skogen fick vara i fred.

Nedgång av toppredatorer som varg leder till uppgång av andra arter och förändring i deras beteende. Uppgången av både predatorns bytesdjur, till exempel vapiti och älg, och av predatorns konkurrenter, mindre rovdjur så som rävar, får konsekvenser. Att träden blir så hårt betade att det nästan inte finns någon ung skog kvar är bara en av konsekvenserna. Alla andra djur som har ett nära förhållande till de arter som påverkas direkt kommer också känna av konsekvenserna och förmodligen påverkas i längden precis alla arter i ekosystemet eftersom alla är invävda i samma näringsväv. Detta gäller alla ekosystem på hela Jorden, i vattnet och på land.

För att binda ihop detta så tycker jag att man borde förstå att älgskadorna i våra svenska skogar i grunden beror på rovdjursbristen. När rovdjur blir så pass få att de förlorar sin ekologiska roll, så har de inte längre den funktion de ska ha i ett ekosystem. Det är detta som hänt i Sverige.

Nu har ju människan tagit över rollen som toppredator, men vi bara gnäller och gnäller. Vi är inte bra toppredatorer och vi är absolut inte pålitliga, man kan inte lita på att vi gör det som är bäst för ekosystemet. Vi skjuter vargarna och vi skjuter rävarna och vi skjuter älgarna. Men det blir inte bra ändå. Vi har ett enormt ansvar på våra axlar nu, som vi tagit på oss själva genom att röja undan de djur som har de rollerna som vi nu måste spela. Hur ska vi kunna spela vargens, rävens, älgens och trädens roll samtidigt? Nä, det kan vi ju inte!

Jag tycker att vi ska låta de andra delarna av naturen få återta sina sanna platser.

Människan måste hitta sin egen sanna plats och inte försöka roffa åt sig andras.



Är du en sån som gör något, eller en sån som blundar?

Klicka på bilden



Till sida #1



Lyssna på Midnite & Groundation