Borneoguldkatt

Min resa till Borneo börjar närma sig med stormsteg och jag har fortfarande tre kattdjur kvar att skriva om i mitt arbete om Borneo's vilda katter. Jag bestämde mig förut att borneoguldkatten skulle bli nästa katt till rakning, so here we go...



Borneoguldkatt (Catopuma badia)

Borneoguldkatten är endemisk till ön Borneo och detta betyder att den inte finns någon annanstans på Jorden. Denna katt är mycket sällsynt och den kunskap man har om den är baserad endast på ett fåtal individer. Den är nära släkt med den mer vidspridda asiatiska guldkatten och det har varit oklart om de är olika underarter som tillhör samma art, men genetiska undersökningar har visat att borneoguldkatten är en egen art.

Storleksmässigt är borneoguldkatten ungefär som en stor huskatt, vilket gör den till en av de mindre vilda kattdjuren. Pälsens färg är mörkt kastanjebrun eller rödaktig med svarta tecken. På undersidan och benen är pälsen ljusare guldbrun. En annan färgvariant är mörkare med en blågrå ton. Kattens kroppsproportioner och extremt långa svans gör att den påminner om Jaguarundin som finns i Amerika.

Man vet inte mycket om dess habitat, men observationer har gjorts i ganska varierande typer av skog på ön. Borneoguldkatten jagar fåglar, gnagare och apor under natten men den kan även vara asätare.

På grund av habitatförstörelsen som pågår på Borneo så klassas borneoguldkatten som utrotningshotad och dess famtid anses vara oviss.


Borneoguldkatt // Wikipedia

Comments
Postat av: Tessan

Vilken tur att du är en av dem som kan rädda denna utrotningshotade katt genom ditt framtida arbete. Det är verkligen ett annorlunda kattdjur och vacker är den också. Vad innebär habitat? Är det att dem skövlar skogen där den bor?

2008-12-19 @ 21:22:12
URL: http://www.metrobloggen.se/tessilessan
Postat av: Miria

Svar till Tessan:



Ja, det är verkligen min dröm att jobba med just kattdjur. Att forska om deras liv så att vi människor får mer kunskap och därmed får en bättre chans att bevara det djuren behöver.



Habitatet är det område där en art lever. Den miljö som kan erbjuda de resurser som arten behöver för att leva och fortplanta sig. Habitatförstörelse kan vara när skogen skövlas, plantager upprättas, vattendrag manipuleras, vägar dras m.m.



På Borneo är de allra flesta arter hotade just på grund att förlust av sina habitat. Regnskogar huggs ner och ersätts av palmoljeplantager som inte alls kan ersätta regnskogarna som habitat. Palmoljan används sedan som biobränsle som människor är lurade att tro ska vara bra och miljövänligt att använda. I teorin är biobränsle bra, eftersom det är förnyelsebart till skillnad från fossila bränslen. Men den påverkan odling av biobränslen får på naturen är verkligen förödande för biodiversiteten och arbetet som sker på plantagen innebär ofta ett stort nyttjande av fossila bränslen ändå...

2008-12-21 @ 13:51:01
Postat av: Hildur

Hej. Håller på att skriva en uppsats om Borneos regnskog på skolan och ska då skriva om några djurarter osv. Jag sökte på Google och kom fram till din blogg, hoppas det är okej att jag använder den som källa när det gäller lite fakta om Borneoguldkatten! Bra skrivet.:)

2009-12-29 @ 11:49:11

Type your comments here:

Name:
Remember me 'til next time?

E-mail: (not published)

URL/Blog-address:

Comments:

Trackback





SECOND HAND - FÖR NATUREN!!
Prylbanken.se
(Gratis annonser)

RSS 2.0