20 000 miles over the sea

Godkväll. Jag sitter och lyssnar på Enigma. Kvällen har varit varma mackor och avokado, lite TV, lite vit glögg med smak av vit choklad och lime, lite tvättande, sprakande eld, lite julpyntande samt bus i snön med hundarna. Höjdpunkten på kvällen var dock att få prata med pojken. Han hade hittat några katter som han gosade med. Det var mitt i natten där och det var jättevarmt. Jag vill vara där också!

Så typiskt att vi ska på varsin resa till Asien i vinter men ingen av dem tillsammans! Samtidigt som jag längtar massor till min resa till Borneo så känns det lite nervöst för jag vet hur mycket jag kommer att längta hem ibland under den månaden jag ska vara där. Dock så tänker jag på att vi (jag och J) nog kommer att resa massor av gånger tillsammans i framtiden samt att jag kommer att ha så fullt upp med allt roligt, spännande och intressant på Borneo så jag kommer nog inte hinna hålla på och fjanta mig med hemlängtan :p

Just ja! Jag har ju fler kattdjur på Borneo att skriva om. Närmare bestämt tre stycken. Det är platthuvudkatten, borneoguldkatten och marmorkatten. Hmm, tror att de måste dra sticka, för jag kan inte bestämma mig vilken jag ska ta härnäst. Vänta lite... *trumvirvel* Okay, det blev borneoguldkatten (Catopuma badia) som drog den bästa stickan och blir nästa katt till rakning! Det är en väldigt sällsynt katt, det blir spännande att se vad det finns för fakta tillgänglig om denna kisse.


Illustration av en borneoguldkatt // Google

Veckans ände

Ja, nu har vi nått veckans ände. Min helg har varit bra och varierande. Temperaturen har också varierat väldigt mycket, från nästan -17 grader igår på dagen till runt -2 idag. Nu snöar det ordentligt också. Mysigt!

I fredags spenderade jag dagen med att hjälpa pojken att packa och fixa klart inför hans resa till Thailand. Sedan åkte vi till min mamma och spenderade kvällen där med pizza och prat. På lördag morgon kom hans pappa och hämtade upp honom för att åka till flygplatsen. De spenderade sen hela lördagen på Arlanda medans jag och mamma tog det ganska lugnt här hemma hos henne. Vi gick promenad med hundarna och sen åkte vi och handlade ingredienser till en supergod laxmiddag.

Tog en bild på förrätten med mammas mobilkamera, för systemkameran är ute och reser med pojken. Förrätten bestod av två halvor avokado med yoghurt, rödlök, svart rom, citron och lime. Supergott. Varmrätten var en laxgratäng med hemgjort potatismos och vitvinssås. Också supergott!


Min och mammas förrätt

Kvällen blev en social tillställning med två av mina bästa killkompisar. Adam, som varit på Madagaskar i 2 månader, visade en massa bilder (utöver den här filmen och den här bilden) därifrån för mig och vår vän Anton. Sedan drog vi vidare till några andra ställen och snackade med folk. Det var några stycken som hade hört om min stundande resa till Borneo och som var nyfikna och frågade en massa, det var kul. Träffade flera trevliga människor.

Idag har jag tagit sovmorgon, pratat med pojken som är framme i Thailand nu och är jätteglad, ätit mat som blev kvar sen igår samt betalat räkningar. Nu ska jag och mamma ut på hundpromenad och sedan ska jag nog börja bege mig hemåt. I morgon kommer min kompis Paulina till mig och vi ska plugga inför tentan som är på onsdag.



Komet

Idag (trodde jag att jag?) såg en komet när vi åkte förbi hemma i byn vid 3-tiden. Himmelen var rosa, det var så himla vackert och sedan såg jag kometen hänga där på himmelen med en kort liten svans. Kollade upp på internet nu och det verkar inte finnas några rapporter om en synlig komet, så det gör mig lite konfunderad.

För två vintrar sedan såg jag en annan komet, en med lång svans som visade sig ha namnet McNaught's komet. Jag tyckte den var så himla cool, försökte fotografera den men utan framgång. Den såg bara ut som en liten prick på himlen på kortet. På riktigt såg den ungefär ut som på bilden nedan, men lite mindre mäktig.

Kanske jag borde rapportera in kometen jag såg idag? Tänk om jag får namnge den? McMiria's komet!


C/2006 P1 - "McNaught's komet" // Wikipedia

Bed-bugs

Sådana bits. Det ska jag passa mig för nu, för nu är det nämligen dags att krypa i säng. Kvällen har bestått av en sen middag av typen skräpmat (fast en laxburgare känns ändå rätt oskräpigt) för att sedan gå en promenad med hundarna i den härliga vinterkvällen. Därefter har jag varvat TV-tittande med läsning av min kursbok. Dock mest läsande. Jo, det är sant! Har bestämt mig för att - för en gång skull, typ - läsa en kursbok. Denna gång är det bara en bok så då känns det överkomligt. Den är på 250 sidor och jag har 5 dagar på mig så det blir (om inte min matematiska förmåga är HELT bottenkörd) 50 sidor att läsa varje dag. Ikväll kämpade jag mig igenom mina 50 sidor så det känns bra. Vissa av dem var tunga men vissa var riktigt intressanta.

I morgon ska jag hjälpa pojken min med allt som ska fixas inför resan. Sedan åker vi till mamma och sover över, eftersom han ska åka tidigt på lördagmorgonen från flygplatsen som är där. Det blir mysigt med en kväll tillsammans med mina två absoluta favoritmänniskor.

Sweet dreams to all ya'll.

Utdelning av gepardungar

Här hade jag en liten pristutdelning till de som läser min blogg. Två av ungarna har valts och härmed delar jag ut...

1) Den purkna lilla ungen till Tessan så hon kan göra den glad och kurrig
2) Den som ligger längst ner till min mamma (för att den är lik Mimmi kan tänkas?)



Stort grattis till era nya, söta gepardungar!

Tessan frågade också en intressant sak; om geparder kan kurra. Eftersom jag inte visste hur det ligger till med den saken men gärna ville veta det själv också så kollade jag upp det. Det verkar ligga till så att geparder, till skillnad från andra stora kattdjur, faktiskt kan kurra! Däremot kan de inte ryta, vilket de andra stora katterna kan. Eller det är så här... De andra stora katterna kan kurra när de andas ut - "prrrr" - men inte när de andas in, medans geparder kan dubbelkurra! "Prrr, prrr"


Kurrande gepard

När vi ändå är på gång med lite fakta om geparden kanske jag ska ge er två nyblivna gepardägare lite information om gepardens ungar. Det kan vara bra att veta. Översatte från engelska Wikipedia.

"Honorna föder upp till nio ungar efter en dräktighetsperiod på 90-92 dagar. Medelstorleken på kullen är dock tre till fem ungar. Gepardungarna väger från 150 till 300 gram vid födseln. Till skillnad från vissa andra stora katter föds geparderna med sin speciella teckning. Ungarna föds också med en lurvig underull på nacken och främre delen av ryggen. Detta ger dem en man, eller ett mohikanliknande utseende. Manen fälls när geparfen blir äldre. Det har spekulerats i att den här manen gör att gepardungen liknar en honungsgrävning (en aggressiv liten rackare) för att skrämma iväg eventuella fiender. Ungarna lämnar sin mor efter 13-20 månader och en gepard lever runt 12 år i det vilda."

Hello Houston

Nu är jag tillbaks från mina bestyr. Dagen blev i stort sett som jag trodde. Jag och klasskompisen Sebastian satt ungefär 3 timmar och färdigställde vårt arbete. Det blev väl inte så bra som det hade kunnat bli, som vanligt, men med tanke på tiden vi lagt ner så är det helt okay. Hoppas den rättande personen håller med mig.

Hmm, vad har jag annars på hjärnan och hjärtat då? Det blev ingen installation av värmepumpen idag på grund av att de som skulle installera hade tidsbrist. Denna förargliga tid som aldrig räcker till utan bara glider undan, förutom när man väntar på något då den alltid går otroligt sakta. Nästa vecka skulle det i alla fall bli av lät det som.

I övrigt har jag inte så mycket mer att skriva. Känner mig lite halvt utsvulten så det blir nog ett litet besök på den lokala grillbaren för att återfå energin. Sedan vet jag faktiskt inte vad jag ska göra. Borde läsa i boken "Meteorologi och klimatologi" inför tentan, som är på onsdag. Ja, det ska jag ta mig fan göra!

Morgondikt

Hittade en dikt jag kom på för snart 2 år sedan...

won't live in the future and neither in the past
gonna seize the moment, like every day is my last
I know that actions today sure will shape my tomorrow
there's a choice, and I'll never give in for any sorrow


Natten

Natten har lagt sig över vår halva av Jorden. Dock har det varit mörkt länge redan. På den andra halvan av vår planet är det dag. I Thailand - dit J åker på lördag - börjar morgonen gry just nu.

Det jag tycker ALLRA mest om med länder som ligger närmare ekvatorn är att de får uppleva mörka och varma nätter. Den kombinationen är så gudomlig och tyvärr får man i stort sett aldrig uppleva det här uppe i norr. Då det är mörkt är det kallt och då det är varmt är det ljust. Om man har tur så får man vara med om någon relativt ljummen vår eller höstkväll som vilar i mörkret. Jag älskar mörker i samband med värme. Därför vill jag nog i framtiden bo lite närmare Jordens bälte.

However. I morgon då händer det grejer. Först ska jag och J åka till storstan Umeå och hämta ut hans pass. Sedan ska jag och min klasskompis göra klart vårt kursarbete om dendroklimatologi. Det ska vara klart och inmailat innan fredag klockan 16.00 - annars! Så det är hög prioritet. Samtidigt ska jag få en luftvärmepump installerad i huset så när jag kommer från stan så ska jag åka hem och kolla läget med den. Den värmepumpen är ett bra komplement till vedeldningen och underlättar då jag vill vara borta ibland. Den har även en sån här übergrej till, som gör att man kan ringa och kolla vad det är för temperatur i huset och även via telefon ändra temperaturen. Det kallar jag remote control.

Sen blir det att spendera näst sista kvällen med pojken innan han åker iväg. I AM GONNA MISS HIM!

Nu ska jag titta lite TV med hundar och pojke och sen blir det zZzzz.



Tack!

Jag vill tacka er som tittar in på min blogg, läser vad jag skriver och ger mig fina kommentarer. Jag uppskattar det jättemycket och blir lika glad varje gång!

Här är en present till er! Ni får välja varsin gepardunge :)



Leopardkatt

Jag berättade i nått tidigare inlägg att jag har fått i uppgift att göra ett arbete om Borneo's kattdjur. Det finns fem olika arter av vilda kattdjur på ön och jag har hittills bara skrivit om en av dem - Borneo's trädleopard. Nu tänkte jag ta mig an leopardkatten, eftersom den är det vanligaste kattdjuret som man får se på Borneo, min lärare har till och med berättat att han fått se leopardkatt två gånger!



Leopardkatt (Prionailurus bengalensis)

Leopardkatten finns i stora områden av sydostasien (från Pakistan till Filippinerna) och strövar runt i Borneo's skogar varandes lite större än en genomsnittlig tamkatt. På grund av sin stora spridning finns många underarter av leopardkatten. Underarten som finns på Borneo heter Prionailurus bengalensis borneoensis. Dessa leopardkatter är lite rödaktiga i pälsen till skillnad från andra underarter som kan vara gulaktiga eller silvergråa. Förutom färgen så skiljer sig även storleken ganska markant underarter emellan.

Leopardkatter föredrar de att uppehålla sig i skogar och regnskogar. De lever i både låga områden och i bergsområden, upp till 3 000 meter över havet. Torra ställen är inte särskilt omtyckta av leopardkatterna utan de vill gärna vara i närheten av vatten. De är liksom de flesta andra kattdjur mycket duktiga klättrare.

Leopardkatter lever enskilt med undantag för parningssäsongen, vilken inte förekommer under en bestämd tid på året i de varmare områdena så som Borneo. I kallare nordliga områden parar de sig under tidig vår så att ungarna föds då det är som varmast. Kullen består oftast av 2-3 ungar som föds i en håla där de sedan stannar till ungefär en månads ålder.


Ung leopardkatt // Google

Leopardkatter äter insekter, fåglar, reptiler, amfibier, gnagare samt andra små däggdjur och till och med fladdermöss. De är mest aktiva på natten och brukar under dagen ta det lugnt i sina bon, som kan vara i ihåliga träd, under rötter eller i grottor. I områden där inte människor härjar runt kan de dock även vara dagaktiva.

Leopardkatten är vanligt förekommande och är idag lyckligtvis inte utrotningshotad.


Leopardkatt // Google


Till sida #1



Lyssna på Midnite & Groundation