Leopardkatt

Jag berättade i nått tidigare inlägg att jag har fått i uppgift att göra ett arbete om Borneo's kattdjur. Det finns fem olika arter av vilda kattdjur på ön och jag har hittills bara skrivit om en av dem - Borneo's trädleopard. Nu tänkte jag ta mig an leopardkatten, eftersom den är det vanligaste kattdjuret som man får se på Borneo, min lärare har till och med berättat att han fått se leopardkatt två gånger!



Leopardkatt (Prionailurus bengalensis)

Leopardkatten finns i stora områden av sydostasien (från Pakistan till Filippinerna) och strövar runt i Borneo's skogar varandes lite större än en genomsnittlig tamkatt. På grund av sin stora spridning finns många underarter av leopardkatten. Underarten som finns på Borneo heter Prionailurus bengalensis borneoensis. Dessa leopardkatter är lite rödaktiga i pälsen till skillnad från andra underarter som kan vara gulaktiga eller silvergråa. Förutom färgen så skiljer sig även storleken ganska markant underarter emellan.

Leopardkatter föredrar de att uppehålla sig i skogar och regnskogar. De lever i både låga områden och i bergsområden, upp till 3 000 meter över havet. Torra ställen är inte särskilt omtyckta av leopardkatterna utan de vill gärna vara i närheten av vatten. De är liksom de flesta andra kattdjur mycket duktiga klättrare.

Leopardkatter lever enskilt med undantag för parningssäsongen, vilken inte förekommer under en bestämd tid på året i de varmare områdena så som Borneo. I kallare nordliga områden parar de sig under tidig vår så att ungarna föds då det är som varmast. Kullen består oftast av 2-3 ungar som föds i en håla där de sedan stannar till ungefär en månads ålder.


Ung leopardkatt // Google

Leopardkatter äter insekter, fåglar, reptiler, amfibier, gnagare samt andra små däggdjur och till och med fladdermöss. De är mest aktiva på natten och brukar under dagen ta det lugnt i sina bon, som kan vara i ihåliga träd, under rötter eller i grottor. I områden där inte människor härjar runt kan de dock även vara dagaktiva.

Leopardkatten är vanligt förekommande och är idag lyckligtvis inte utrotningshotad.


Leopardkatt // Google

Comments
Postat av: mum

det är fantastiskt att det finns hela 5 olika kattdjur på borneo, undra hur många det funnits i sverige..eler har det bara funnits lodjuret?

2008-11-25 @ 10:05:28
Postat av: Tessan

Häftig kissekatt:D Jag har bara sett den en gång förrut. Det var i en skvallertidning. Naturligtvis hade Paris Hilton köpt en leopardkatt. Jag gillar varken henne eller hennes egna "zoo". Det är ju vilda djur och dem ska få leva i sin egna miljö! Hursomhelst så verkar det roligt att få studera dessa djur, i deras egen miljö förståss:)

2008-11-25 @ 23:34:51
Postat av: katy

finns det tama leopardkatter? glad för svar(:

2011-03-05 @ 10:14:13

Type your comments here:

Name:
Remember me 'til next time?

E-mail: (not published)

URL/Blog-address:

Comments:

Trackback





SECOND HAND - FÖR NATUREN!!
Prylbanken.se
(Gratis annonser)

RSS 2.0