Filosofi om känslor

Jag har tänkt på en sak. Vi människor borde ta mer kontroll över hur vi mår. Jag ser det som att vi har ett begränsat utrymme för känslor inuti oss. Som ett rum. Sedan har vi ett val vad vi ska fylla det rummet med. Valet står mellan 1) positiva känslor och 2) negativa känslor. Förstås finns det sedan många olika typer av positiva respektive negativa känslor. Poängen är dock att det är vi själva som måste välja hur vi ska må. Det går inte att motverka att negativa saker händer runt omkring oss, men vi kan påverka hur vi ser på det som händer. Det är vi som bestämmer vår inställning. Vad ska vi fylla känslorummet med?

Om vi väljer att fylla det med negativa känslor så finns alltså mindre utrymme för positiva känslor. I värsta fall inte något utrymme alls. Allt känns svart. Vad man kan göra då för att må bättre är att försöka byta ut den negativa känslan mot den motsvarande positiva känslan. Jag påstår inte att detta är lätt, men det går. I have done it. Om exempelvis den negativa känslan rädsla skulle fylla upp känsloutrymmet så är man tvungen att komma överens med sig själv att den känslan inte är konstruktiv och att man borde fylla utrymmet med kärlek istället. Om man uppfylls av orolighet (som kanske är en mildare form av rädsla?) kan man byta oroligheten mot en känsla av ro och trygghet. Stress kan bytas mot en känsla av att ha läget under kontroll, och så vidare...

Grejen är alltså att vända på steken i stekpannan. Exakt hur det går till är nog väldigt olika från person till person. Det kan behövas mycket förändringar i livssituationen för att man ska må bättre. Jag tror dock inte man kan förvänta sig att det händer någonting om man inte ändrar sin inställning, och detta sker förstås alltid inifrån.

Meditation - för att komma över destruktiva tankemönster och dumma tankemonster - är nog aldrig en knäpp idé. Meditation behöver dock inte betyda att man sitter blickstilla i flera timmar som en skräddare med händerna i vädret, utan det kan ske under en promenad eller medan man diskar eller pysslar med något annat praktiskt. För mig är promenader med hundarna i naturen de bästa tillfällena för att komma till förståelse för mig själv. Förståelse är sedan grunden för att kunna ändra negativa tankar och känslor till mer positiva sådana, och på så sätt bli en lyckligare människa som kan sprida mer kärlek här på Jorden.



Vacker ung gran i höstsolen

Comments
Postat av: mum

mmm så kloka ord.......

2008-11-11 @ 17:27:14

Type your comments here:

Name:
Remember me 'til next time?

E-mail: (not published)

URL/Blog-address:

Comments:

Trackback





SECOND HAND - FÖR NATUREN!!
Prylbanken.se
(Gratis annonser)

RSS 2.0