Vargen som gick hem blev skjuten




Ja, jag förstod att det var så det skulle gå när han gick tillbaka till Gällivare. Varghanen med värdefull rysk genetik. Dokkasbergsvargen kallas han. Han blev skjuten från helikopter en bit ifrån där de först hämtade honom. Jag tycker det känns synd att dessa två vargflyttar blev misslyckade, i och med att vargarna gick tillbaka dit dom inte skulle vara. Det gör det inte lättare direkt att argumentera för flytt instället för avlivning.

Det blir väldigt svårt när människor ska bestämma vart djur som kan röra sig över stora områden ska vara och inte vara. Speciellt om individerna är inställda på flytt. Och speciellt om de ställen de får vara på är begränsade till mindre områden. Det har fungerat i USA och det kan säkert fungera även här, vi behöver bara lite mer erfarenhet så att det görs helt rätt. Naturvårdsverket har ju sagt att dessa två flyttar var akutåtgärder utan särskild planering och att det kommer göras mer förarbete innan nästa flytt.

Som tur är så baseras inte införseln av nya gener i den svenska vargstammen helt på flytt av vuxna individer. Det som är i fokus just nu är att placera ut fångenskapsuppfödda valpar i lyor i vildmarken. Flera vargar i Sverige kommer alltså få adoptivvalpar och detta beräknas ske våren 2012. Denna vår pågår ett försök med att flytta vargvalpar mellan djurparker för att se hur det fungerar och få mer erfarenhet innan utflyttningen nästa år.


Comments

Type your comments here:

Name:
Remember me 'til next time?

E-mail: (not published)

URL/Blog-address:

Comments:

Trackback





SECOND HAND - FÖR NATUREN!!
Prylbanken.se
(Gratis annonser)

RSS 2.0