Makaker i Bako

































Borneoresan - del II

Borneoresan - del II, Bako

Nu börjar det roliga. För efter två dagar i staden Kuching så klarade vi inte av mer bilar och oljud så vi åkte ut till nationalparken Bako. Vi bodde i enkla rum som luktade mögel och på toaletterna kunde man hitta ödlor, fjärilar, spindlar och annat. Jag älskade det. Det var verkligen att bo mitt i naturen där ute. Det var ormar i varannan buske, tre olika arter av apor, varav en - makakerna - sprang runt i "the headquarters" hela tiden. Man var också omgiven av andra däggdjur, fåglar, massor av insekter och massvis av olika växter. Det fanns många stränder varav de flesta tog ett par timmar att gå till, genom regnskogen. Paradiset? :)

Har väldigt många bilder. Kan visa några av dem idag...


Här hoppade vi på båten ut till Bako, varning för krokodiler!


En liten båt


Framme i Bako, här sov vi första natten


Utsikten, aporna brukade leka i lianerna på mornarna


Första vilda djuret på bild, en Wagler's trädhuggorm (Tropidolaemus wagleri)

Let me be myself


Borneoresan - del I

Hello everyone. Okay, känner att det är dags nu att dela med mig lite bilder och berätta lite om resan jag nyss genomlidit :p



Borneoresan - Del I, Kuching

Jag överlevde alltså först flygresan mellan Stockholm, Sverige och Kuala Lumpur, Malaysia fredagen den 13'e februari. Bara det är väl en ganska cool bedrift, right? Dagen efter - på alla hjärtans dag - kom jag fram till ön Borneo. Borneo är Jordens tredje största ö och den delas av tre länder; Malaysia, Indonesien och Brunei. Jag har varit i de två malaysiska delstaterna - Sarawak och Sabah.


De två malaysiska delstaterna på Borneo

Anlände först till Sarawak's huvudstad Kuching, se pilen på kartan ovanför. Kuching betyder katt på malay och det ska alltså vara katternas stad. Det var faktiskt en hel del kattstatyer och dessutom riktiga katter, men ändå mest bilar. Fan vilket liv det var på natten när man skulle försöka sova. Jag mötte upp min bästa tjejkompis Paulina i Kuching, men vi stannade bara lördag och söndag för att sedan dra vidare tidigt på måndag morgon. Vi hann titta oss runt lite, testa den malaysiska maten, röka vattenpipa och handla lite presenter. Städer är rätt tråkiga tycker jag, men här är några bilder från Kuching i alla fall...


Utsikten från Mandarin Hotel där jag sov två nätter


Vy ner mot "Sarawak river" som flyter genom Kuching


Flodpromenaden och floden i kvällsljuset


Här till höger åt vi mee (nudlar) ett par gånger


Kuching waterfront


En liten gata


Kinesiskt tempel


Sist men inte minst - en liten Kuching

Tillbaka i hemmet

Jag sov så sjukt gott på tåget i natt. Steg på vid 9-tiden och gick och la mig i min färdigbäddade säng högst upp. Lyssnade på nån låt på mp3-spelaren och slumrade till sedan. Älskar tåg. Det rytmiska dunkandet är så lugnande. Vaknade ganska tidigt (jetlag?) men låg och drog mig tills en snubbe kom in och sa att det var 20 minuter till min destination. Åt chips och snickers till frukost ;D

Sedan hoppade jag av tåget och gick till pojken och djuren. Det var jättekul att träffa dem igen! Hundarna såg så himla annorlunda ut, det var som att jag inte sett dem på år och da'r. Katten Paasah var lite sur men kattpojkarna var glada att matte var hemma. Mina små pärlor!

Tog sedan med mig Aliyah och åkte till mamma. Vi har varit ute och promenerat med hundarna i det fina vårvädret. Nu sitter jag och väntar på god mat; lax, hemgjord potatismos och romsås. Känner mig väldigt sömnig. Måste bero på att klockan är halv 3 på natten i Malaysia nu. Ska bli skönt att få sova i en riktig säng i ett hus i natt. Har spenderat en natt på en buss, en natt på en flygplats och sedan en natt på ett tåg. Min egen säng hos mamma känns mycket lockande.

Har sökt sommarkurs idag. Det blev projekt i ekologi. Ska bli spännande. Vet inte än vad det blir för projekt. Har inte bestämt mig vilken kurs jag ska läsa nu innan sommaren... Antingen blir det ekologi II eller "conservation biology". Har blivit antagen till båda, måste fundera vidare. Har två veckor på mig iaf.

I morgon blir det bilder! Nu blir det mat :p

Stockholm

Nu är jag framme i Stockholm. Det är svårt att skriva utan att försöka trycka "A" och "O" istället för de svenska bokstäverna. Haha. Jag känner mig ganska främmande här i Sverige faktiskt. Det är nästan så att jag blir sårad av att inte fler hälsar och ler åt mig. Sen hade jag glömt hur sjukt dyrt det är att äta mat här. Lite nudlar för 65 spänn!! På Borneo betalade jag inte ens 6 spänn för en stor tallrik nudlar. Att det kan vara sådan skillnad. Men det är ju i och för sig nästan 1000 mils distans mellan länderna...

Resan har gått mycket bättre än väntat iaf. Kändes lite drygt med allt väntande och åkande jag hade framför mig, men det har varit roligt och gått fint. I går kväll på Kuchings flygplats träffade jag två malay/kinesiska kvinnor som jag satt och pratade med i flera timmar. De var väldigt trevliga och ville veta allt om mig. Tycker det är roligt när folk frågar en saker och inte bara vill prata om sig själv hela tiden :) Sedan tog de med mig till ett indiskt hak där jag blev bjuden på "nattmiddag" bestående av naanbröd med ost, raita och en grönsakssoppa till. Sedan lämnade de av mig på flygplatsen igen och jag lovade att höra av mig när/om jag kommer tillbaka till Kuching igen.

Sov ett par timmar i en av Starbucks' sköna fotöljer. Checkade sen in min väska vid 4 på morgonen och hoppade på planet till Kuala Lumpur vid 6. Sedan bytte jag plan i KL och spenderade 11 ½ timme på det planet. Lyckades sova ganska mycket. Drömde att planet började vobbla jättemycket och störtade. Vaknade sen av en rätt kraftig turbulens. Var inte så trevligt med drömmen färsk i minnet när planet började skaka och ha sig ;P

Jaa, sen kom jag till Arlanda varifrån jag tog tåget till Stockholm central. Hyrde en dusch och sen har jag käkat lite mat. Det blev kött för första gången på över en månad. Bakpotatis och tortillachips också. Är fortfarande mätt som en padda. Slutligen satt jag mig vid en dator, där jag nu sitter och skriver. Har 28 minuter kvar, men Messenger fungerar inte så jag vet tusan inte vad jag ska göra vid datorn. Kanske ska logga ut och logga in sen igen? Vet inte om det funkar...

Tåget som ska ta mig hem går vid halv 9. Det ska bli så himla kul att träffa min kära mor, min kära pojke och mina kära mjukisdjur!

Lägger nog upp lite bilder i morgon. Ska ta det i kronologisk ordning så det blir från början av resan. Det blir alltså bilder från Kuching och Bako national park. Blir så kul att visa vad jag har sett!

Peace, love & understanding!

En del avklarad

Sitter och klunkar i mig iskallt flaskvatten pa ett internetstalle i KK. Akte buss hela natten och det gick okay. Trodde forst att jag skulle fa turen att sitta ensam, men det gick inte for sig utan jag hamnade bredvid en aldre herre som tyvarr satt och hostade, harklade och spottade. Han spottade iofs inte pa mig utan i en pase, men det var lite obehagligt anda. Man far ju lite bakterienoja. Vore som trist att bli sjuk nu nar jag klarat mig sa lange ;)

Kom fram vid halv 6 i morse tror jag och delade en taxi med ett hollandskt par in till city. Har har jag sedan gjort en del bedrifter maste jag erkanna. Jag lyckades fa den mat jag ville ha pa en ej engelsktalande malayrestaurant. Lyckades sedan fa lamna mina vaskor pa ett youth hostel over dagen, gratis! Sedan gick jag runt lite, hamnade vid hamnen (oo, ordvits!) och stod dar och tittade ut mot en o som sag sa spannande ut. Forsokte forestalla mig hur det sag ut dar borta och tankte att jag garna skulle vilja titta narmae.

Nar jag just borjat ga vidare sa kom det en snubbe och fragade om jag ville aka bat dit ut och kolla pa vattenbyn, the water village, och det var ju just det jag ville. Sa jag hoppade pa en bat som korde ut dit och jag fick kolla hur manniskorna bodde dar ute. Det ar sa speciellt. Snubben sa att det bodde typ 10 000 pers dar, men det kan jag inte tro. Men manga indeed! Alla husen star pa palar ute i vattnet runt on och sjalva on ar nog helt obebodd. Dar huserar apor, faglar, ormar, odlor, krokodiler och forstass alla vaxter. Snubbe sa ocksa att regeringen inte tyckte om att folk bodde dar, sa han trodde att byn skulle vara borta inom ett ar eller tva. Det ar synd tycker jag att de mest speciella och utstickande livsstilarna forsvinner forst. Det ar precis som i naturen, de organismer som ar mest specialicerade ar ocksa de mest sarbara. Synd ocksa for jag tycker det verkar vara ett ganska ekologiskt satt att leva pa. Naturen pa on far vara orord och sedan anvander man sig av fisken i havet for mat. Dock sa blir det ju inte miljovanligt nar man maste kora bat fram och tillbaka. Inget ar latt nu for tiden... Dock verkar det vara mycket samakning iaf, vi lamnade av och plockade upp manga manniskor.

Sen blev jag skjutsad tillbaka till fastlandet (som ju ocksa ar en o egentligen, hehe) och sa hittade jag ett Sabah-smycke som jag kopte. Har redan ett som det star Sarawak pa och ville ha Sabah ocksa. Sedan hamnade jag har, pa internetcafe. Tankte sitta har ett tag, sedan ga till ett kopcenter och kolla runt lite. Ska kopa en handduk sa jag kan duscha i morgon pa centralstationen i Stockholm. Lamnade min blota handduk pa Mabul. Sedan ska jag val ata lunch och efter det ta en taxi ut till flygplatsen. Tror att jag kan checka in vid 3-tiden.

Jag kommer att frysa ihjal dar hemma tror jag. Har borjat frysa ibland har till och med. I natt pa bussen var det sa kallt sa jag visste inte vad jag skulle gora. Har verkligen stallt om termostaten i kroppen. Gick runt pa Mabul pa kvallarna med linne, langarmad huvtroja och halvlanga, halvtunna mjukisbyxor. Forst tyckte jag att det var otroligt hur manniskorna har kunde ha sa mycket klader pa sig :)

Hmm, skulle nog kunna skriva hur mycket som helst, men nan ska ju orka lasa ocksa, sa jag avslutar har for denna gangen. Aterkommer nar jag aterkommer. Peace!

Heading for home

Yep, nu har de fyra veckorna blast ivag med vinden och jag ar pa vag hem. Vistelsen har pa malaysiska Borneo har varit wonderful beyond words. Dock ska jag forsoka beskriva med ord sen, nar upplevelserna fatt smaltas litegrann. Just nu ar det sa himla mycket kanslor och tankar som flyger runt. I kvall, eller snart... om en och en halv timme, ska jag hoppa pa en nattbuss som ska ta mig genom hela Sabah och till Kota Kinabalu (KK).

Dar ska jag sen spendera morgondagen och pa eftermiddagen gar mitt flyg fran KK till Kuching. Natten far jag lov att spendera pa flygplatsen i Kuching och pa morgonen flaxar jag over jordklotet till den norra hemisfaren igen. Kommer till Stockholm pa lordag eftermiddag och kommer nog ha tid att sitta lite vid en dator dar och uppdatera lite innan mitt tag till Norrland gar.

Yes, much love to all, gotta go!


Till sida #1



Lyssna på Midnite & Groundation