Platthuvudkatt

I mitten av november berättade jag om mitt arbete som jag ska göra om Borneo's vilda kattdjur. Nu har jag skrivit om den stora och nyligen beskrivna borneoträdleoparden, den tamkattliknande och relativt vanliga leopardkatten och den väldigt sällsynta borneoguldkatten. Kvar är nu platthuvudkatt och marmorkatt. Jag tänkte skriva om platthuvudkatten nu.



Platthuvudkatt (Prionailurus planiceps)

Platthuvudkatten tillhör samma släkte som leopardkatten men dess utseende avviker betydligt från andra katters. Ibland listas den i ett eget släkte Ictailurus. Denna kattart förklarades utdöd 1985 men under 90-talet hittade man några individer. Idag finns små grupper i Malaysia, Thailand, Brunei och Indonesien. Habitatet utgörs av tropisk regnskog, på längre höjder gärna nära vattendrag. Vid de flesta rapporterade observationerna har de setts nära flodbankar, i träskområden och vid insjöar.

Eftersom platthuvudkatten är väldigt sällsynt så vet man inte mycket om dess levnadssätt, men man tror att den, liksom fiskarkatten, jagar fiskar och groddjur samt mindre däggdjur och fåglar. Man tror att de i huvudsak är nattaktiva samt aktiva vid solens uppgång och nedgång.

Platthuvudkatten är i ungefär samma storlek som en tamkatt. Den har korta ben och en relativt kort svans. Dess huvud är atypiskt för en katt genom att det är väldigt brett och platt. Ögonen är stora medan öronen är små, runda och lågt sittande. Pälsen är tjock och vanligen mörkt rödbrun med vita tecken. Ibland finns mörka fläckar eller ränder.

Platthuvudkatten är klassad som sårbar och de största hoten mot arten är habitatförstörelse och vattenförorening.


Fräsande platthuvudkatt // Google

Comments
Postat av: mum

undrar just varför det finns hela fyra sorters vilda katter på borneo, vad tror du?

2008-12-25 @ 17:04:09
Postat av: Miria

Svar:



Hela fem arter av kattdjur finns det till och med. Att det finns så många antar jag beror på att det finns så pass många nischer att fylla. Kattarterna är lite olika stora, lever på lite skilda platser och äter lite annan sorts mat och därför finns det en roll för dem alla. Dessutom finns det inte så många andra stora rovdjur på Borneo, vilket lämnar plats åt katterna. Varför det är just katter som dominerar är nog för att miljön är perfekt för dessa trädklättrande, fågel-, gnagar- och fiskälskande, nattaktiva skönheterna :)

2008-12-25 @ 18:48:37
Postat av: mum

tack för ett fantastiskt svar, det passar säkert bra i din rapport också:)

en liten fråga till om du orkar, finns det lika många kattdjur på någon annan plats på jorden?

2008-12-26 @ 09:40:48
Postat av: Miria

Svar:



Du får fråga hur mycket du vill, det är bara kul :)



På en sån liten yta som Borneo är (ungefär två gånger Sverie) så är det nog ovanligt att det finns så många kattdjur. Kanske om det finns lika många arter på någon mindre ö i sydostasien så blir det ju fler kattdjur / ytenhet, men Borneo är nog i toppstriden!

2008-12-26 @ 15:37:49
Postat av: mum

det är ju en intressant observation, undrar om det är för att katterna är förhållandevis små eller har mycket att gömma sig i eller kanske människorna på borneo inte har hänfallit åt att jaga katterna för pälsens skull som gör att det finns så många olika sorter? vad tror du?

2008-12-26 @ 16:57:47

Type your comments here:

Name:
Remember me 'til next time?

E-mail: (not published)

URL/Blog-address:

Comments:

Trackback





SECOND HAND - FÖR NATUREN!!
Prylbanken.se
(Gratis annonser)

RSS 2.0